





MAHKEME KARARINDA FAİZE HÜKMEDİLMEMİŞ OLMASI AYRI BİR DAVA İLE İSTENEBİLECEĞİ FAİZ BAŞLANGICININ İLK DAVA TARİHİ OLMASI
1) Dava dilekçesinde istenmiş olmasına karşın, mahkeme kararında faize hükmedilmemiş olması durumunda, karar temyiz edilmemiş olsa dahi, faiz isteme hakkı ortadan kalkmayıp, ayrı bir dava ile istenebilir. Hattâ, dava dilekçesinde faiz istenmemiş olsa dahi, zamanaşımı geçirilmemek ve ana para tahsil edilmemiş olmak koşuluyla, faiz için ayrı bir dava açılabilir.
2) Dava dilekçesinde istenmiş olup da kararda unutulan faiz için, haksız fiillerde olay tarihinden, alacaklarda temerrüt veya ilk dava tarihinden başlayarak “faiz davası” açılacağı güne kadar “birikmiş faiz” hesaplanıp harcı yatırılarak dava açılır. Böyle bir durumda “birikmiş faiz” kapitale dönüşmüş olacağından, BK.104 maddesindeki “faize faiz yürütülemeyeceği” yasağı burada söz konusu olmaz. Başka bir deyişle, “kapitale” dönüşen “birikmiş faiz” davasında faize faiz uygulanır.
3) Faiz hakkında hüküm vermeyi unutan “İdare Mahkemesi” olmasına göre, İdare Mahkemesi kararı için Danıştay’a gidilmemiş (yani karar temyiz edilmemiş) olsa dahi, kararda unutulan faiz ayrı bir dava ile istenebilir. Bunun süresi konusunda iki yol da geçerlidir.
a) Bunlardan birincisi, kararda unutulan birikmiş faiz hesaplanıp İdare’den bir başvuru yazısıyla istenip, 60 gün içinde yanıt verilmezse ya da istek reddedilirse, İdare Mahkemesinde birikmiş faiz davası açılır.
b) Ama önceden davalı İdareye başvurmak şart değildir. Doğrudan “birikmiş faiz” davası açılabilir. Bunun süresinin, faizin unutulduğu kararın kesinleşmesinden başlayarak (60) gün olması gerektiği düşüncesindeyim.