





TEKNİK ARIZA İŞLETENİ SORUMLULUKTAN KURTARMAZ
Sn. İ.A.
1) Çalıştığınız şirketin kamyonu ile yaptığınız kaza bir trafik-iş kazasıdır.
2) Trafik-iş kazalarının işveren tarafından kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma en geç kazadan sonraki üç (3) iş günü içinde bildirilmesi zorunludur.(5510 sayılı Yasa m.13/2-a)
3) Kazanın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesinden sonra, ilgili Sigorta Müdürlüğünde kaza dosyası açılıp t ahkikat yapılır. Eğer kalıcı sakatlık dereceniz %10’un üzerinde ise, size Kurumca sürekli işgöremezlik geliri bağlanır.
4) Bu gelirin bağlanmasından sonra, iş kazası nedeniyle işverene karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz.
5) Açtığınız davada maddi tazminat hesabına esas kazanç, fiilen size ödenen “gerçek kazanç” olacaktır. Eğer asgari ücretin üzerinde bir ücret ödendiğini iddia ediyorsanız, ücret bordrolarını koşulsuz imzalamış olsanız bile, bunun aksini her vasıta ile ispat edebilirsiniz. Örneğin tanık dinletebilirsiniz.
6) Kusur konusuna gelince:
Kazanın fren patlaması sonucu olduğunu söylüyorsunuz. Buna teknik arıza denilmektedir. Eğer fren patlamasına sürücü kusuru neden olmamış ise, teknik arızadan “işleten-işveren” sorumludur. Çünkü, motorlu araç işletenler araçların periyodik bakımlarının yaptırmakla yükümlüdürler. Bu bir trafik-iş kazası olmasına göre sorumluluğun iki yasal dayanağı vardır:
Birincisi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 86.maddesi olup, teknik arıza, işleteni sorumluluktan kurtaran nedenlerden değildir.
İkincisi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 77.maddesine, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliği ile Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğine göre işveren her türlü önlemleri almakla yükümlü olup, aracın periyodik bakımının yapılmaması iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamındadır.
Bu nedenlerle, sürücü kusuru yoksa, fren patlamasından işveren %100 kusurlu kabul edilir ve teknik arıza tazminattan indirim nedeni değildir.
7) Kaza yaptığınız aracın trafik sigortasından tazminat alabilirsiniz. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 92/b maddesine göre buna hakkınız vardır. Ancak fren patlaması sizin sürücü hatası yapmanızdan kaynaklanmamış olmalıdır.
8) Şu sıralar Trafik Sigortasından tazminat almak bir hayli zorlaşmıştır. Size Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir bağlınıp bağlanmadığını soracaklardır.
Sizin aslında bir avukata başvurmanız gerekir. Kendi başınıza bu işleri yapamazsınız.
Sorularınızı yanıtlamamın asıl nedeni size bu yolla yardım etmek değil, bu SİTE’den yararlananlara işe yarar bilgiler vermektir.
Geçmiş olsun dileklerimle.
ÇELİK AHMET ÇELİK